dimecres, de març 01, 2006

Bookshop Revolution

En un comentari que vaig fer al blog de referència, vaig augurar un merder de dimensions estratosfèriques. No gaudeixo de poders extrasensorials, però sí tinc oïda. Els llibreters preparaven un boicot, i avui per fi ha sortit a la llum pública. Primer de tot, deixeu-me mostrar la meva solidaritat amb els amics subalterns que viuen a la foscor dels magatzems de les llibreries, que ara deuen estar comptant llibres i refent albarans de devolució i tal. Un curru ingent, amics.

No m'allargaré massa, doncs estic a la feina. Aquí, a la feina, acabem de tenir un divertit debat sobre el tema del preu únic del llibre. El preu únic és essencial, en el món del llibre. Ho explica El Llibreter aquí. Hi estic plenament d'acord. Ara bé. Posats a boicotejar dues editorials per acabar amb el dumping descarat d'una cooperativa (en la què fonts ben informades m'indiquen que no demanen que siguis soci per a gaudir dels famosos descomptes), per què no boicotejar a les editorials (totes) que venen els llibres al Corte Inglés o a Mercadona?

Si tal boicot reeixís, el món seria més bell, i les editorials petites tindrien les oportunitats que realment es mereixen, floririen llibreries per tot arreu, i arribaria la primavera d'una vegada per totes.

8 comentaris:

quim roig ha dit...

I la FNAC, per què ningú no parla de la FNAC?

subal ha dit...

Pel que sé, l'Fnac aplica el descompte legal del 5%. Sí, tal descompte és legal. Injust, però legal.

Tanmateix, m'informen que el Corte Inglés fa política de "llibreter", però demana uns descomptes a les editorials elevadíssims, que fan tirar enrere a moltes petites editorials; o sigui, aquest és un altre problema que res té a veure amb el tema que ens ocupa. Sigui dit, per no embolicar més la troca.

Salut, emgiro!

ea! ha dit...

no hi ha res com muntar paradetes, ja t'ho dic ara... espero poder-ho dir demà!

explosión triquini

Anònim ha dit...

per cert, avui a la vanguardia parlen de la cultura subalterna, jejejeje...

Jesús Cardona ha dit...

Amic Subal, li retorno la visita de cortesia amb que em va obsquiar la setmana passada. Com que no vull abusar d'aquest espai i com que teni moltes coses a dir-li, he fet un post que esta a la seva disposicio.

subal ha dit...

senyor Cardona, gràcies per la visita. Deixi'm lincar aquí el seu post, doncs si hom apreta al seu nom surt "perfil no disponible"; http://jesuscardona.blogspot.com/

Jo, del tema de les botigues i els súpers i els hípers no en parlaré ara i aquí. El que li puc dir és que, referent als llibres, no crec que aquests hagin de funcionar seguint les lleis de mercat que a vostè tan li agraden. per un motiu ben senzill; les grans superficies homogenitzen les lectures, ens tallen a tots els lectors d'un mateix patró, busquen ventes i no pas qualitat. Vaig anar a un Corte Inglés i vaig demanar si tenien algun llibre de Roberto Bolaño i com a resposta vaig obtenir; Roberto qué?

Al país on vostè ara viu, juntament amb els USA que tant admira, els llibres no funcionen amb preu únic sinó amb preu lliure. El resultat d'això és desolador. Vagi a Marriot's i busqui un llibre -si el tema li interessa- que es diu "L'edició sense editors", suposo que en anglés es dirà "Publishing without Publishers", i veurà com és un fet demostrat que el fet de posar un preu lliure als llibres (i que les grans superfícies els venguin reventats de preu) ha derivat en una desertització brutal de títols i editorials, i en definitiva en una manca de lectors crítics, i un empobriment cultural que ajuda a explicar guerres com les de l'iraq (per exemple).

La boutade que avui he escric proposa que les llibreries boicotegin sense pietat les editorials que es prestin a vendre els seus llibres en les grans superfícies comercials. Si es fes ben fet, les editorials deixarien de vendre els llibres en aquestes superficies i tot seria més maco. Que si he fumat farigola? No, ja li dic que és una boutade.

I una cosa més. Estic segur que les seccions de llibres dels grans centres comercials no aporten ni el 0.01% del benefici de les mateixes. Els corte inglesos no sortirien perdent, i la cultura guanyaria en pluralitat.

__________

Tdó; cultura subalterna? pinta bé! aviam si puc llegir això...

Ea! com ha anat la presentació del trio de poetes? Li dec un post d¡agitació i propaganda, ho tinc ben present.

salutacions a tots.

el llibreter ha dit...

Ep! Que les llibreries també fem un 5% de descompte als lectors que tenen el carnet de la Xarxa de Biblioteques. La diferència amb els gran supermercats de l'oci és que nosaltres no gaudim de superdescomptes dels distribuïdors. El nostre 5% l'oferim nosaltres, el 5% dels supermercats de l'oci és a compte dels distribuïdors.

subal ha dit...

Apreciat llibreter; valgui l'esmena. Emperò, em reafirmo amb la boutade; boicotegin a les editorials (que vol dir també boicotejar als distribuidors) que ofereixin superdescomptes als grans supermercats de l'oci.

...emperò, no deixi de llegir el mini post que penjaré ara mateix...