dimarts, d’abril 03, 2007

El factor B, revisited

Recorden, apreciats individus, aquest paràgraf que vaig tenir a bé de transcriure'ls aquí? No, oi? Els blogs romanen, mes la nostra memòria no és gens privilegiada. No es molestin, els hi recordo ara mateix;

Los escritores con "K" (Kafka, Kundera, Keats, Kleist, Kerouac, Kipling, K(C)onrad, Tadeus Kantor...), forman una familia muy distinta de los escritores "B" (Borges, Benet, Bernhard, Baudelaire, Broch, Bove, Brecht, Bashó, Buson, Bellow, Balzac, Ingebord Bachman...). Pero entre "B" y "K" hay puentes, lazos, solidaridades subterráneas o no subterráneas.

[...]

Esta red de solidares ocultas queda de manifiesto en la petición de índole particular de Franz Kafka a su amigo Max Brod para que éste quemase lo que de ningún modo quería que fuera quemado: su obra inédita, sus cartas, sus manuscritos. "Te pido -le escribió-, que lo quemes todo, sin excepción, y preferiría que sin leer. Sin embargo no te impido que lo hojees, aunque en verdad preferiría que no lo hicieras." Y Max Brod cumplió a pies juntillas. No quemó nada. Hablar pues de "B" es casi como hablar de "K" y viceversa, aun hablando de cosas distintas.

Bonells, Jordi, Esperando a Beckett, Funambulista


Ara que ja han fet memòria, els hi diré que vaig fer cas a l'amic J.T. —no confondre amb J.P., i menys encara amb J&B— i vaig adquirir no fa massa Los antimodernos, d'Antonie Compagnon. Llibre que també s'ha llegit el Clark Ken del periodisme espanyol. No és ara el moment de parlar a fons sobre les tesis d'aquest llibre, encara que ja els hi avanço que quan llegeixo coses dels modernos, em torno antimoderno, i que quan llegeixo coses dels antimodernos, em torno recontrantimoderno, i així fins a l'infinit. Ara és moment de misteri de Setmana Santa. Observin si no el primer paràgraf del llibre en qüestió;

¿Quiénes son los antimodernos? Balzac, Beyle, Ballanche, Baudelaire, Barbey, Bloy, Bourget, Brunetière, Barès, Bernanos, Breton, Bataille, Blanchot, Barthes... No todos los escritores franceses cuyo nombre comienza con una B, pero a partir de la letra B, un importante número de escritores franceses.

Compagnon, Antoine, Los antimodernos, Acantilado.


I ja està, només els hi volia transmetre aquest petit misteri. Bona nit, vaig a veure el House.
Per cert, joc inútil. Diguin noms d'escriptors catalans les inicials dels quals siguin J.P. Per exemple, Josep Pedrals. Un dos tres, responda otra vez.

6 comentaris:

ea! ha dit...

josep piera
jordi puntí
josep pla
josep ( adrià ) puntí*

aquest darrer té explicació sobre doble identitat i ser cantautoraire

( la conclusió és que els cognomats amb A millor que ens dediquem a llegir o editar??) ahhh oKB

nota: amb la cosa aquesta de la verificació de paraula em surt jpbyqq ( JP...!)

Anònim ha dit...

Josep Palau (i Fabre)
Joan Perucho
Jordi Pàmias


una cerca al qui és qui augmenta en uns quants els resultats de la pregunta JP, ara bé...

Portnoy ha dit...

¿Joan (Salvat) Papasseit?

Josep Pedrals ha dit...

Joan Pons i Massaveu
Jaume Piquet
Justí Pepratx
Jordi Pope
Jaume Pont
Joan Prat (Armand Obiols)
Joan Puig i Ferrater
Jordi Puntí
Josep Pijoan
Joan Pujol
Josep Palàcios
Josep Pin i Soler
Jaume Picas
Jeroni Pau
Josep Pedreira
Jaume Pérez-Montaner
Josep Porcar
Josep Pous i Pagès
Jordi Prenafeta
...

el blog de l'o.r.i.n.a.l.. ha dit...

Joan Puche

Anònim ha dit...

Jasint Perdaguer