dimarts, de desembre 18, 2007

Peculiaritats del mar

Un dia vaig furtar un exemplar de la primera edició d'El mar, de Blai Bonet, d'una biblioteca que estava a punt de desaparèixer davant la voracitat de les rates. Era una biblioteca popular, d'ateneu de barri, que estàvem maldant per obrir. El seu fons estava compost de donacions dels veïns que, abans que llençar els llibres a la brossa, preferien regalar-nos-els a nosaltres. El projecte de biblioteca va fracassar, ja sabem com van aquestes coses; treure merda, treure pols, col.locar prestatgeries, fer inventari, escriure fitxes tècniques, organitzar els llibres per poesia, història, novel.la, assaig... ho vam deixar córrer. Aparegueren cagallons de rates, i finalment rates.

Vaig escollir salvar El mar. El mar havia estat del senyor Espinagosa, que va marcar la portadella del seu exemplar amb un tampó. Una altra peculiaritat del meu exemplar és que va numerat. En el llibre hi resa;

D'aquesta obra ha estat fet un tiratge limitat, de cinquanta exemplars en paper PISA, especial per a aquesta edició, numerats de l'1 al L, i de deu exemplars reservats als col.laboradors, numerats de l'I al 10, signats tots per l'autor.

EXEMPLAR 1201

L'exemplar furtat no porta la firma de l'autor per enlloc, però en canvi sí que va numerat. Desconec quines són les característiques del paper PISA.

Una altra peculiaritat del llibre, una cosa que no havia vist mai, és que en la solapa dreta (de l'esquerra quan s'obre el llibre), on s´acostuma a posar la semblança de l´autor o altres llibres de la col.lecció, hi va com una mena d'introduccioó del propi Blai Bonet, on explica com i quan va decidir escriure El mar. Desconec també si en les següents edicions van conservar aquesta singularitat de l'obra...

Aquesta explicació serà, doncs, el fragment de Blai Bonet que llegiré demà (per avui) a l'Orinal, on es celebrarà un akelarre blaibonetià organitzat per la revista Pèl capell, a deu anys de la seva mort... El llegiré si m'ho permeten, clar, doncs no m'he apuntat a cap llista (ja saben que sóc poc amic de les llistes)... A veure si em guanyo d'una vegada per totes l'honor que representa veure el nom de Subal pintat a la Paret de la Fama, entre els noms de tants poetes que algun dia han passat per l'Orinal...

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Senyor Subal,
Si li permeten, l'escoltarem amb el respecte i l'entusiasme que mereix un escriptor com vosté que si bé no sol poetitzar la seva producció, si que la gaudim tot sovint llegint alló que fa.
Endevant doncs, esperem la seva intervenció.

subal ha dit...

Benvolgut/da BB,

doncs moltes gràcies!! Ja veurà com segur que puc llegir la solapa, ara; li asseguro balbucejos i rerererepeticions cacofòniques.

Els veritables poetes seran, pel que sé, aquests: Joan Todó, Blanca-llum Vidal, Joan Duran, Santi Borrell, Josep Pedrals, Laia Martinez i Lopez, Pau Vadell, J.Tomàs Martínez, Enric Casasses, Jaume C. Pons, Tomas Àrias, Francesc Garriga, Andreu Galan, Núria Capell, Ferran de l'Horiginal, Martí Sales, Edgard Alemany, Xavier Lloveras, Cinta Massip, Francesc Gelong, Carles Rebassa , Núria Martínez-Verni, Eduard Carmona, Jordi Nopca, Jordi Florit, Catalina Girona, Andriy Antonouskiy...


Salut!

dErsu_ ha dit...

Senyor Subal, sortir a llegir en públic... deu n'hi do, m'esgarrifo només de pensar-ho. I no podríeu enviar algun heterònim, en lloc vostre?

subal ha dit...

Senyor dErsu_, podríem dir que tinc els collons pelats de llegir en públic, amb sort diversa, aquí, allà i encara més lluny...

M'oloro que encara tindré el plaer de veure'l sense veure'l i ni tan sols saludar-lo, avui, a l'Orinal... Ara bé, sempre pot dir-li al Ferran de l'Orinal que em convidi a una copa, de manera anònima... jejeje... què cabróooooon!

dErsu_ ha dit...

Senyor Subal, les circumstàncies no em permetran asistir a l'esdeveniment, doncs des de fa set mesos les meves obligacions s'han multiplicat i poc temps lliure em deixen. Em temo que us privaré del dubtós plaer de no-saludar-me. A més, prefereixo el Sortidor. Això sí, podeu beure tot el que us plagui a la meva salut (dieu-li al tal Ferran que ho apunti al meu compte), o a la salut de qui sigui (aquí ja no pago jo). Ja em faré una idea de tot plegat amb la vostra crònica de l'esdeveniment. Per altra banda, celebro la vostra absència a les llistes.

subal ha dit...

Ah, senyor dErsu_, la canalla! Jo vinc observant les evolucions d'una nena de poc més d'un any, d'uns amics meus... quina meravella d'obligacions!

I les cacones, això sí que són un poema!

Celebro que celebri això de les llistes. I faré veure que no he llegit aquest xec en blanc a la barra de l'orinal... les seves finances ho agrairan.

salut!

Anònim ha dit...

el volem veure, a vostè i al llibre

Anònim ha dit...

Sr Subal, contents de sentirlo i de que porti un llibre tan exclusiu per llegir-ne la portada.
Es ben segur però que l'escoltarem a més atenció que a alguns dels que ja son en llista.
No vull confondre, però n'hi que els reverenciem i en canvi he vist d'altres....
En opinió.

dErsu_ ha dit...

Senyor Subal, no vé al cas, però mireu aquest blog, segur que us plau:

http://luminatika.bitacoras.com/