dilluns, de setembre 19, 2005

A propòsit de K

La obra de Bolaño és un seguit d’explosions en cadena. Redéu, Subal està molt pesat, amb el Bolaño aquest del carall. Sí, és cert. Subal va al lavabo a rentar-se les dents i acte seguit es dirigeix a la cuina per beure’s d’un glop un got de llet, per tal de netejar les seves vies respiratòries i poder fumar amb més comoditat. Subal diu que porta finançant el seu futur ingrés en la unitat de cardiologia o d’ emfisema pulmonar des de la tendra edat dels tretze anys, així que no l’emprenyeu més amb la conveniència de deixar el tabac. Subal sembla estar a la vora de la crisis nerviosa i li tremola el canell. Això també és cert. Vol escriure però no pot. No ha estat criat per escriure, sinó per admirar.

A en Subal li ha agradat molt el comentari de l’anònim K. Li sembla que deu pertànyer a alguna secta secreta, un feligrès més d’alguna congregació o cercle de lectors que han decidit deixar de llegir i escriure i dedicar-se en exclusiva a l’estudi de l’obra de B. Subal sap que això és suposar massa, però aferrant-se a aquesta idea s’ha abalançat sobre el teclat, després de respatllar-se amb violència les genives. Li ha semblat veure un núvol vermellós surant dins el got de llet blanca.

Malgrat que Subal ha comés l’error de començar a llegir Los detectives salvajes abans de Estrella distante, ja sap per on va en/na K. Subal s’ha llegit moltes entrevistes i ressenyes referents a les obres perpetrades per B., i sap que Estrella distante segueix l’últim dels fils narratius de La literatura nazi en América. Sap que no té elecció i que quan s’hagi acabat de llegir Los detectives anirà pitant a adquirir Estrella distante. No hi ha remei, no hi ha opció, encara que aparentment les llibreries estan farcides de llibres i autors de tota classe i condició Subal només veu B. Potser l’haurien d’ingressar. L’individu que porta els fils del titella Subal comença a estar preocupat.

Bolaño és una maledicció.

L’individu que cuida del titella Subal aprofita la ocasió per a saludar tots i cada un dels comentaris que heu anat deixant. Subal és un cretí que amb prou feines respon. Gràcies. Si us hi fixeu bé, el títol d’aquest post no és Mori Bolaño, així que encara tindreu Perifèria per molt temps. Guardeu-vos el cava.

1 comentari:

Anònim ha dit...

En efecte, K. pertany a una secta que ha deixat d'escriure i que estudia en exclusiva l'obra de B. (de llegir ho segueix fent, és una petita llicència de la secta).

Així que K. continúa deixant pistes, i comenta a Subal que "Llamadas telefónicas" va abans de "2666", posant especial atenció en una tal "Prefiguración de Lalo Cura"...

K.