dijous, de juny 14, 2007

L'examen de Cuernavaca (un altre que va per nota)


El senyor de Cuernavaca ha respost a la nostra humil crida i ens ha manufacturat un escrit interessantíssim que inscriu el text d'en Serés en una llarga tradició literària. Transcric només una petita part de l'examen, que vostès, àvids de coneixement, podran llegir en la seva totalitat a ca Cuernavaca.

Un incís. Un individu ha garlat. Han descobert la nostra conspiració i el senyor Serés ens vigila i ens llegeix, doncs algú li ha passat els nostres enllaços. No estem segurs ni a casa nostra. Gràcies, senyor C., gràcies senyor Serés. Si vol, per reblar el clau, senyor Serés, està convidat a presentar-se a l'examen i fer un comentari de text sobre el seu propi text, i així arribarem a estats d'esquizofrènia mai vistos des de Francisco Umbral i el seu he venido aquí a hablar de mi libro.


Examen de les PAU de literatura catalana: Llegiu aquest text [1 i 2] i feu-ne un breu comentari. [300 paraules aprox.]

Alumne: Senyor de Cuernavaca

El transeünt de Serés, l’home sol, deu haver llegit aquell conte de Poe: L’home de les multituds. És aquell conte en el qual el narrador s’asseu en un cafè de Londres i es distreu mirant els transeünts fins que un home d’uns seixanta o setanta anys atrau la seva atenció per la “absoluta idiosincràsia de la seva expressió”. El narrador es posa a perseguir l’home i el persegueix durant gairebé 24 hores durant les quals l’home de les multituds no fa res més que vagarejar entre la gent pels bulevards i per les avingudes. El narrador del conte de Poe conclou que aquest vell “es nega a estar sol”, però es diria que el transeünt de Serés ha entès alguna cosa més d’aquest home, d’aquest artista de la dissolució que ha aconseguit ser un transeünt per a si mateix, ell mateix com un dels desconeguts amb els qui es creua al carrer...

[CONTINUAR LLEGINT...]