dimarts, de setembre 25, 2007

Ja és Nadal a la República Bolivariana de Veneçuela

Hugo i Adán, avorrits en el seu palau, Caracas als seus peus, i reunits en assamblea, decideixen que; prohibeixen els noms funkis, canvien el nom de la capital, i avancen el rellotge mitja horeta. Benvinguts a la Républica Funky i Bolivariana de Veneçuela.Joaquin Ibarz, que firma unes cròniques excel·lents sobre Veneçuela per La Vang, ens explica les raons aparents d'aquest canvi horari revolucionari;

Chávez justifica el cambio arguyendo que el ajuste beneficiará a los niños porque al levantarse más tarde irán a la escuela con la luz del día y rendirán más. El ministro del Poder Popular para la Ciencia y Tecnología [...] va más allá en esta tesis. Dice que el nuevo huso horario mejorará el rendimiento en los estudios y el trabajo "por un efecto metabólico donde el cerebro humano está condicionado por el sol".


Home doncs assumpte tancat; que enlloc de canviar l'hora imposin una hora fixa. A partir d'ara seran sempre les dotze del migdia a la República Bolivariana de Veneçuela. Creixeran idees en cada cervell bolivarià sota el dilatat sol etern del migdia.

Però els meus espies analistes polítics em diuen que tot el rotllo funky que està organitzant el Comandante darrerament obeeix a una cortina de fum waltdisneyana per tapar reformes legals de més abast, com ara que la custòdia dels nens veneçolans passi a mans de l'estat fins que siguin majors d'edat. Recordin que Veneçuela està instal·lada en el debat-monòleg sobre les canvis constitucionals, i que aquest desembre hi ha alguna mena d'eleccions. Ja saben, pel desembre sempre hi ha moguda electoral o legislativa a Veneçuela; la gent està atrafegada amb el nadal i els banquets i s'obliden una mica de la política. Em diuen de Caracas que ja, a aquestes alçades de setembre, comencen a posar tendes d'avets a les voreres i a instal·lar les llumetes nadalenques per carrers i avingudes. Senyal que enguany volen les ments veneçolanes ben distretes i endormiscades que mai per endossar-los-hi, entre hallaca i hallaca, reformes funkies i no tan funkies.